Deceuninck

 

2019. november 21.

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

2021. január 1. után szigorodnak az energetikai szabályok: már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”, vagyis az energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, azaz legalább BB energetikai besorolású.

Ez azonban nem feltétlenül igényel hőszigeteléssel ellátott falszerkezetet. Az 50 cm széles Ytong Lambda elemekből készülő falazat U-értéke 0,17 W/m2K, teljesítve az alacsony energiaszintű épületek homlokzati falaira előírt értékeket. Az Ytong Lambda falazóelem kiváló hőszigetelő, emellett gyors és pontos építést tesz lehetővé úgy, hogy nem keletkeznek páratechnikai problémák sem.

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel
Az Ytong Lambda főbb műszaki adatai

Az 50 cm vastag Ytong Lambda falszerkezet kitűnő műszaki megoldás családi házak, közintézmények és többszintes társasházak teherhordó vagy vázkitöltő falazatainak kialakításához. Az Ytong Lambda falazóelemekből készült egyrétegű falazatok esetében nem kell tartani a csomópontok hőhidasságától, illetve Multipor ásványi hőszigetelő lapok segítségével a kritikus csomópontok hőhídmentesen kialakíthatók.

Az energetikai eredmények és a beruházási költségek vonatkozásában, illetve műszaki, gazdasági, környezetterhelési szempontból is a leghatékonyabb falszerkezeti megoldás az U=0,25-0,30 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű, egyhéjú, Ytong falazott szerkezet.

 

Milyen további szempontokat kell figyelembe venni, ha fontos a minőségi élettér?

Hőszigetelés

A falazat hőszigetelő képességének akkor is fontos szerepe van, ha a falszerkezet kiegészítő hőszigeteléssel készül. Az Ytong elemek a „tér minden irányában” azonos mértékben hőszigetelnek, a hőhidak, a páralecsapodás és a penészedés ellen egyaránt védelmet nyújtva. A falszerkezet normál falvastagság esetén is a lehető legkisebb hőveszteségű, ami megfelel a szigorú energetikai előírásoknak.

 

Páraszabályozás

Az optimális lakóklíma fontos eleme az egészséges légkör, ami magában foglalja a megfelelő páraviszonyokat és a természetes alapanyagokat is. Az Ytong anyagszerkezete – az ásványi alapanyagai: mész+homok+víz – miatt páraszabályzóként működik, egészséges lakóteret teremtve ezzel.

 

Stabilitás, teherbírás

A pórusos anyagszerkezet és a nyomószilárdság első hallásra ellentmondásos fogalmaknak tűnhetnek, de az Ytong alapvetően teherhordó falszerkezetek építésére alkalmas falazóelem, optimális nyomószilárdsággal – akár kétszintes családi ház kivitelezésére is biztonságos megoldás. Az elemek nyomószilárdsága nemcsak teherhordó szerkezet építésére felel meg, de nehezebb tárgyak (bojler, konyhai felső szekrény stb.) rögzítésére is alkalmas az erre a célra szolgáló műanyag dübelek segítségével.

 

Hangszigetelés

Tévhit, hogy az Ytong, mivel viszonylag könnyebb építőanyag, rossz hangszigetelő. Számított, mért eredményekkel bizonyítható, hogy az anyagszerkezetéből adódóan lényegesen jobb akusztikai teljesítménnyel rendelkezik, mint más üreges téglafal.

 

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

Egyrétegű Ytong Lambda 50-es falszerkezet, függőleges falmetszet

 

Közeledve a „közel nullához”, egyrétegű falszerkezettel

Vasbeton pillér szigetelése Ytong Lambda 50-es falazatban – vízszintes falmetszet

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog