2012. december 19.

Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető

Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető

Ipari csarnokok, áruházak esetében a szerkezet adta alaplejtés vezeti a vizet az attikák melletti, illetve többhajós csarnoknál a mezőbeni lefolyósorhoz. A lefolyók közti vápaszakaszokban – amennyiben további műszaki megoldást nem alkalmazunk – azonban megállhat a víz, ami a vízszigetelés károsodásához vezethet.

A Knauf Insulation Kft. lejtéskorrekciós elemeivel a lefolyók közti vápaszakasz „feltölthető”, így akadályozva meg a káros, pangó vízfelületek kialakulását.

 

Praktikus elemsorok

A korrekciós elemsor négyfajta, kétirányba lejtő vágott elem és egy 40 mm vastagságú alátétlemez alkalmazásával vezeti pontra a vizet a tetőkön. Az elemek a szerkezeti vápára merőlegesen 8 százalékot, a szerkezeti vápával párhuzamosan 2 százalékot emelkednek. Megkülönböztetünk a lefolyótól jobbra eső (a’, b’, c’, d’) és balra eső (a, b, c, d) elemeket. A táblák befoglaló mérete 500×1000 mm, ez alól kivételt csak a korrekció szélén fekvő a, b típusú elemek sora képez. Az elemsor által képzett vápa egy méteren 25 cm-t „nyit” a szerkezeti vápa vonalához képest.

Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető

 

Hasznos tanácsok

Az elemek méretéből adódóan a hulladék mérséklése céljából javasolt a lefolyók távolságát páros egész méterre beállítani. A korrekciós elemeket célszerű a konstans vastagságú rétegek közé fektetni. A keletkező vápa a tetőfelületről érkező vizet összegyűjti és a lefolyóba vezeti. Nem szerencsés, ha a vápa áthalad a felépítményen, mert a felépítmény „kerülgetése” ékelemekkel költséges és komplikált. Ilyen esetben a lefolyó elmozdítása is megoldhatja a problémát.

 

Segítség a tervezésben

A Knauf Insulation Kft. szakemberei a tetőalaprajz és a jellemző metszetek ismeretében díjmentesen konszignálják a szükséges elemek darabszámát, valamint fektetési tervet készítenek.

 

Példák problémás lejtésviszonyokra

Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető
Vonalra lejt a tető, nincs korrekció


Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető
A tervnél nagyobb kupolák belemetszenek a lejtésbe

 

hírlevél-feliratkozás

épjog