cemix

2019. szeptember 09.

Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben

Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben

A megfelelő lakókomfort elérése érdekében a tetőterek beépítésénél mind a költségek, mind a műszaki tulajdonságok szempontjából lényeges kötöttségek határolják be a beépítendő anyagok, szerkezetek alkalmazhatóságát. Ilyen speciális szempontok például az önsúly, a hőszigetelő képesség, a tűzvédelmi tulajdonságok vagy a hanggátlás. Ytong termékek használatával a tetőtér-beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Kis önsúly, fokozott hő- és hangszigetelés

A tetőteret határoló szerkezetek kialakításakor jellemzően a könnyűszerkezetes megoldás a legelterjedtebb, ugyanis a tetőszerkezetet alkotó szarufák „felhasználhatók” a határolószerkezet elkészítésére is. Bár az így elkészített határolószerkezet állékonyság szempontjából megfelelő, azonban hőszigetelés szempontjából csak a téli szezonban működnek jól.

A hőszigeteléssel kitöltött szarufák közötti (és esetleg alatti és/vagy fölötti) tér a helyiség melegét bent tartja, de mivel a szerkezetnek nincs jelentős tömege, a nyári túlmelegedés ellen nem a legjobb konstrukció: hamar felmelegszik a légtér, illetve épületakusztikai szempontból sem a legkedvezőbb. A másik megoldás a vasbeton koporsófödém lehet, de ez rendkívül munkaigényes.

Az Ytong tetőpallók köztes, optimális megoldást nyújtanak a nyári túlmelegedés elleni védelem és a téli hőszigetelés terén is. A masszív, pórusbeton panel szerkezeteknek elegendő tömege van ahhoz, hogy a nyári napok magas hőmérsékletét enyhítsék az éjszakai szellőztetés során lehűtött szerkezetükkel, hőszigetelő képességük sokkal jobb, mint a vasbeton szerkezeté, azaz a téli, fűtési szezonhoz szükséges hőszigeteléshez kevesebb plusz hőszigetelést kell alkalmazni. A panelszerkezetek beemelése csekély élőmunkával jár, a tetőtér határolószerkezete gyorsan kivitelezhető.

Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben

 

Függőleges határolószerkezetek

A tető megemelésével, a tetőforma megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek kialakításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges vasbeton merevítőbordákkal, térdfalkonzolokkal, koszorúkkal. Ez utóbbiak megépítéséhez nyújt praktikus megoldást az Ytong Pu zsaluelemcsalád, ami rejtett vasbeton erősítőszerkezetek készítését teszi lehetővé oly módon, hogy a külső és belső szakipari munkák egyszerűen, azonos technológiával készüljenek. A térdfalak belső oldalán egyszerűen elvégezhető a gépészeti és elektromos vezetékek szerelése a merevítőbordák vagy a koszorúk vonalában.

 

Válaszfalak építése

Az Ytong válaszfalelemekkel egyszerűen és gazdaságosan alakíthatók ki a tetőtér különböző funkciójú helyiségei. A válaszfalak kis önsúlya miatt a födém terhelése minimális mértékű, így a legtöbb födémtípus esetén alkalmazhatók. Az elemek homogén anyagszerkezete miatt könnyen alakíthatók, ezért a legváltozatosabb alaprajzi kialakítások is egyszerűen és gazdaságosan kivitelezhetők. A válaszfalak tetőszerkezethez történő csatlakozását minden esetben rugalmas, illetve mozgó kapcsolat kialakításával kell megoldani. Az elkészült falazatok végső felületképzése vékonyvakolatok alkalmazásával gazdaságosan és gyorsan elvégezhető, lehetővé téve a kialakított lakórész mielőbbi használatbavételét.

 

Nyílásáthidalások

Az Ytong építési rendszer elemeit képező áthidalókkal a főfalakban és a válaszfalakban kialakított nyílások áthidalásai egyaránt könnyen elvégezhetők. Az oromfalakban kialakított ablakok, erkélyajtók nyílásainak áthidalása az Ytong áthidalók használatával hőhídmentesen oldható meg, elkerülve ezáltal a páralecsapódást és penészképződést. E célra ajánlott termékek a Pu elemek – melyek alkalmazásával tulajdonképpen pórusbeton felületű vasbeton gerenda készül –, valamint az Ytong előregyártott teherhordó áthidalók.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog