2018. december 05.

A mészhomok falazatok az összetett műszaki igényeket is kielégítik

A mészhomok falazatok az összetett műszaki igényeket is kielégítik

A kiemelkedően nagy nyomószilárdságú Silka mészhomok falazóelemek a hazánkban megszokottnál vékonyabb teherhordó falak készítésére alkalmasak. Megfelelő – talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás elleni – szigeteléssel ellátva alkalmazhatók többszintes épületek térszín alatti létesítményeinek építésére, valamint fokozott teherbírási igény esetén, kiegészítő hőszigeteléssel ellátva, homlokzati falszerkezetek építésére is.

Épületenergetika

A Silka mészhomok tégla magas nyomószilárdságához a gyártási technológiából és az anyagszerkezetből adódóan falazati „felülettömeg” társul, ami kiváló hőkapacitási tulajdonságot eredményez. Alacsony energiaigényű épületeknél a Silka falazatok homlokzati falként is megjelennek, mivel az energetikai modellben a falazat a „hőtároló tömeg” szerepét tölti be. Az így elkészített épületnél a nyári túlmelegedés veszélye kevéssé áll fent, ugyanis az éjjel lehűlt szerkezet nappal hűti a belső légteret.

A mészhomok falazatok az összetett műszaki igényeket is kielégítik

 

Épületakusztika, hangszigetelés

Magyarországon a hangszigeteléssel kapcsolatban az MSZ 15601-1:2007 szabvány az épületen belüli, az MSZ 15601-2:2007 a homlokzati falszerkezetekre vonatkozó követelményeket határozza meg. A környezeti zaj és rezgés határértékeket a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet tartalmazza.

Az épületen belüli léghangszigetelés szubjektív követelményének teljesítésében a Silka mészhomok falazatok jelentős szerepet játszanak, ugyanis a nagy felülettömegű (~400-450 kg/m2) egyhéjú szerkezetekkel a követelmények – helyes kivitelezés mellett – teljesíthetők.

Az akusztikai falazatok teljesítményét jelentősen befolyásolja a kivitelezés minősége és a falazat felületképzésének módja. A nútféderes kialakítás lehetővé teszi a függőleges elemkapcsolatok habarcs nélkül történő kialakítását, azaz a munka gyorsan, hatékonyan végezhető vízszintes habarcsterítéssel. A függőleges illesztéseknél azonban nem lehet hézag, teljesen zártan kell az elemeket egymás mellé helyezni. Ha vágott elemfelületek találkoznak, ott viszont habarccsal kell az elemeket egymáshoz csatlakoztatni. A felületképzés is nagyon fontos a deklarált akusztikai teljesítmény elérése szempontjából. A Silka akusztikai falazatokra elsősorban – mész-cement vagy gipsz kötőanyagú – vakolat ajánlott, ugyanis az elemek közötti nútféderes kapcsolat illesztéseinek tömítési funkcióját ez a réteg látja el.

Az akusztikai teljesítményt jelentősen rontja, ha az elemek nem zártan illeszkednek, illetve ha a vakolat helyett pogácsásan ragasztott gipszkarton burkolat készül.

A mészhomok falazatok az összetett műszaki igényeket is kielégítik

 

Akusztikus falak csatlakoztatásai

Vasbeton vázas, többszintes épületeknél a födém alakváltozását figyelembe véve kell az adott épületszerkezeti megoldást kiválasztani. Akusztikus falazatoknál alkalmazott rugalmas (PUR) ékelés esetén – a kerülőutas hatás csökkentése érdekében – ez lehetőleg maximum 2,0 cm (statikus tervezővel egyeztetendő) legyen. A PUR-kitöltést a falazat teljes szélességében el kell készíteni!

Az akusztikus fal vasbeton pillérekhez mereven csatlakoztatható, a csatlakozófelületek falazóhabarcs kitöltésével, valamint két soronként kialakított befúrt vagy dübelezett acél falbekötő szalagos, mechanikus rögzítéssel.

Eltérő anyagú homlokzati falszerkezethez történő csatlakozását épületszerkezetileg szakszerűen megtervezett kialakítással végezzük. Teherhordó szerkezet esetén tompa vagy előre elkészített horonyba történő beépítéssel, soronkénti habarcskitöltéssel készülhet.

Az épület helyszíni léghanggátlásának egyik befolyásoló tényezője a homlokzati falszerkezetek jellemzően gyengébb léghanggátló képessége miatt kialakuló „kerülőhíd”, ami akusztikai szempontból kedvezőtlen. Vasbeton vázas épületeknél – amenynyiben nem vasbeton szerkezethez csatlakozik az akusztikus falazat – a kerülőutas hanghatás csökkentése érdekében javasolt megoldás a homlokzati falazatban előre elkészített, körülbelül 5 cm mély horonyba történő beépítése. Akusztikai szempontból az akusztikai fal homlokzatsíkig történő kivezetése a leghatékonyabb megoldás. Könnyű válaszfalakat a Silka akusztikai falakhoz tompa ütközéssel, rugalmasan csatlakoztassunk.

Az adott esetben alkalmazandó megoldást mindig a tervezői utasítás alapján kell meghatározni.

 

Tűzvédelem

Fajtájuk és beépítési helyük szerint az épületszerkezeteknek különböző tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelniük. Ezeket a mindenkori hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rögzíti. Tekintettel arra, hogy a Silka mészhomok falazóelem tisztán ásványi eredetű anyag, éghető komponenseket nem tartalmaz és a tűzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel, így – külön vizsgálat nélkül is – a nem éghető (A1) tűzvédelmi osztályba tartozik. Ezért a viszonylag vékony fal is eleget tesz a legszigorúbb tűzvédelmi követelményeknek. A Silka mészhomok szerkezetek tűzállóságával kapcsolatosan némi leegyszerűsítéssel mondható, hogy már a statikai igények kielégítése is olyan szerkezetet feltételez, mely tűzállósági szempontból is megfelelő lehet. A szerkezetek pontos tűzállósági határértékeinek megállapítása szabványokban meghatározott módszerekkel történik. A 25 cm széles Silka falazat tűzállósági határérték-teljesítménye REI 240, azaz 4 órán keresztül (ez a meghatározott maximális követelményérték) megakadályozza a tűz átterjedését.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog