Deceuninck

 

2015. május 12.

Fordított rétegrendű tetők felújítása

Fordított rétegrendű tetők felújítása

A Tüskecsarnok – több hasonló épülettel együtt – sok évvel ezelőtt gondosan válogatott, minőségi anyagok és szerkezeti rendszerek alkalmazásával, fordított rétegrendű lapostetővel készült. Mára azonban szükségessé vált a tető energetikai korszerűsítése. Hogyan lehet az ilyen tetőket költséghatékonyan felújítani?

Az épületek energiamérlegében meghatározó szerepet játszik a tető mint épületszerkezet. Egy nem jól szigetelt lapostetőn a teljes fűtési energia akár egynegyede is távozhat. Korunk igényeinek már nem felel meg a korábban beépített 6-8-10 cm hőszigetelés, ezeket a tetőket előbb-utóbb sokkal hatékonyabbá kell tenni. A meglévő hőszigetelés megtartása mellett a Ravatherm XPS-el lehetőség nyílik második rétegben többlethőszigetelés elhelyezésére.

Fordított rétegrendű tetők felújítása
A Tüskecsarnok felújított zöldtetője

 

Előkészületek

A felújításkor az első lépés mindig a meglévő rétegek megtarthatóságának vizsgálata. Az ehhez szükséges feltárásnál minden réteget alaposan szemügyre kell venni, és amennyiben lehetséges, műszaki paramétereiket ellenőrizni. A fordított rétegrend előnyeiből adódóan ezek a tetők általában még 30-40 év elteltével is jó állapotúak, a rétegek könnyen, roncsolásmentesen bonthatók és visszaépíthetők. A vizsgálatoknál érdemes a tető – tartószerkezeten kívüli – két legfőbb elemére: a vízszigetelésre és a hőszigetelésre koncentrálni.

Fordított rétegrendű tetők felújítása

Mintavétel 29 év után (Hotel Intercontinental)

 

A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetőösszefolyók környékén találhatók. A hőszigetelés esetén annak szilárdságát és nedvességtartalmát érdemes ellenőrizni. A folyamatosan nedves környezetben – főleg nem szakszerűen kivitelezett rétegrendek vagy karbantartás hiányában vízben álló tetőn – a zártcellás polisztirolhabok is vehetnek fel nedvességet. Néhány térfogatszázaléknyi víz a táblákban még nem okoz jelentős változást azok hőszigetelő képességében. A változás mértéke legtöbbször nem több 4-8 százaléknál, és a gyártók az általuk megadott tervezési értékeket általában ezt figyelembe véve állapították meg. A gyanúsan nehéz táblákat a visszahelyezés előtt azért érdemes megvizsgáltatni.

Fordított rétegrendű tetők felújítása

Régi hőszegetelés felszedése, deponálása, vízszigetelés ellenőrzése, felújítása

 

Elvi rétegrend és szabályok fordított tetők kétrétegű felújítása során (kívülről befelé):

  • kavics leterhelés (hasznosított tetők esetén + burkolat vagy zöldtető);
  • vízterelő fólia (páraáteresztő, vízzáró fólia 15 cm-es átlapolással fektetve);
  • Ravatherm XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelés;
  • meglévő zártcellás polisztirolhab hőszigetelés (amennyiben a vastagsága kisebb az utólag beépítésre kerülő Ravatherm XPS vastagságánál, abban az esetben az új hőszigetelést kell alulra beépíteni);
  • vízszigetelés (szükség esetén javítva, felújítva) megfelelő lejtéssel és szilárd aljzaton kialakítva.

 

A kétrétegű fordított lapostető-felújítás gazdasági előnyei:

  • a meglévő hőszigetelés újabb beruházás nélkül továbbra is folyamatos energiamegtakarítást eredményez;
  • jelentős hulladék elhelyezési költségek takaríthatók meg;
  • a tető alacsony üzemeltetési/ karbantartási költsége nem változik.

 

A felújítás menete

A tető felújítása során a sérült, esetleg felhólyagosodott vízszigetelést el kell távolítani és új szigeteléssel kell pótolni. A már teljesen tökéletes felületű vízszigetelésre közvetlenül fektethetők a hőszigetelő lemezek. A fektetés során a fordított tető szerkesztési elveit be kell tartani. A hőszigetelést lehetőleg kötésben fektetve helyezzük el, és a következő réteget is kissé eltoltan tegyük rá. A második réteg tetején ne feledkezzünk meg az elválasztó vízterelő fóliáról és a kellő mértékű leterhelésről sem.

Fordított rétegrendű tetők felújítása

Tetőfelújítás

A leterhelő réteg a tető hasznosítási módjától függően lehet kavics, agyagkavics vagy alátétre fektetett betonlap burkolat.

Fontos megemlíteni, hogy a felújítás során akár zölddé is tehető a lapostető. Egy zöldtető többszörösen környezetbarát megoldás. A növényzet segít a csatornarendszer tehermentesítésében, megköti a por egy részét, csökkenti a nyári felmelegedést és – kellően nagy kiterjedés esetén – a város mikroklímáját is pozitívan befolyásolja.

Fordított rétegrendű tetők felújítása

A második hőszigeleő réteg elhelyezése a régi felett

A Ravatherm Hungary Kft. műszaki tanácsadással, szükség esetén az állapotfelméréshez nyújtott segítséggel és folyamatosan jó minőségű megbízható Ravatherm XPS 300 SL termékkel támogatja a korábban megvalósult fordított tetők felújítását, energetikai korszerűsítését.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog