2015. március 23.

Magastetők és vázas falszerkezetek praktikus és hatékony hőszigetelése

Magastetők és vázas falszerkezetek praktikus és hatékony hőszigetelése

Magastetők hő- és hangszigeteléséhez a kivitelezők többnyire kőzetgyapot termékeket választanak, tűzzel szembeni viselkedésük, a szarufák közötti megfelelő illeszkedést segítő merevségük, mérettartásuk és akusztikai tulajdonságaik miatt. A kőzetgyapot alkalmazása során azonban gondot okozhat a nagy tömeg, az esetleges kiporzás, a szúrós felület.

A Knauf Insulation új ásványgyapot terméke, a FactPlus fejlesztése során az egyik fő szempont a kivitelezők munkájának megkönnyítése volt, olyan területeken, ahol fontos a termékek jó illeszkedése, alaktartása (magastetőkben, válaszfalakban, vázas szerkezetekben). A táblák 500, 600 és 625 mm szélességben kaphatók, ezzel megfelelnek a leggyakoribb alkalmazási területek igényeinek. A FactPlus anyagok a már jól ismert – természetes alapanyagok felhasználásával készülő, fenntartható forrásokból származó, kisebb porképződéssel feldolgozható – Ecose kötőanyag felhasználásával készülnek, a CE jelölés természetesen ezekre is érvényes. Ezen felül a táblák könnyűek, rugalmasak és kiválóan rögzülnek a vázas szerkezetekben. Csomagolás közben összepréselhetők, így a FactPlus bálák nagyobb mennyiségű terméket tartalmaznak, mint a kőzetgyapot bálák. A környezetbarát kötőanyagnak és egyéb kedvező tulajdonságoknak köszönhetően a termékek megfelelnek az Indoor Air Qality (Beltéri levegőminőség) szabvány követelményeinek.

A FactPlus ásványgyapot szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságai:

  • jó hőszigetelő képesség;
  • A1 (nem éghető) tűzvédelmi osztály;
  • kiváló hangszigetelés (ami nagy előny például vázas szerkezetekben).

Az új hőszigetelési követelmények életbe lépésével együtt jár a hőszigetelő rétegek vastagságának növekedése, ami sokszor súlyos építéstechnológiai problémákkal járhat. Ez indokolta a termékválaszték bővítését, az eddigi 037 és 039 mellett a 035-ös jelölésű (azaz λ=0,035 W/mK hővezetési tényezőjű) anyagokkal.

A FactPlus a csomagolás eltávolítása után veszi fel névleges méretét, azaz „kitömörödik”. Emiatt a hasonló tulajdonságú és mennyiségű kőzetgyapot térfogatának felét-harmadát kell a beépítés előtt mozgatni, de tömegét tekintve is lényegesen kisebb a szállítandó anyag mennyisége.

A FactPlus kiválóan vizsgázott például egy ipari épület átalakítása során, ahol vázas falszerkezetek készültek. Itt érthetően fontos volt, hogy a táblák nagy magasságú falakban is kellő mértékben befeszüljenek a vázszerkezetbe, és ne roskadjanak.

Magastetők és vázas falszerkezetek praktikus és hatékony hőszigetelése

A termék kiemelkedő rugalmasságának és kitömörödés utáni merevségének köszönhetően bebizonyosodott, hogy vázas szerkezetekben ideálisan alkalmazható. Szintén a rugalmassága teszi lehetővé alkalmazását szerelt, kazettás homlokzatokban, mert a befeszülésének köszönhetően csökkenti a hőhidak keletkezésének veszélyét.

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog