Deceuninck

 

2019. augusztus 21.

Résfalra is XPS hőszigetelés

Résfalra is XPS hőszigetelés

Az OMRRK négy szint mélységű pincetömbje és a benne raktározott értékes műtárgyak védelme kiemelkedő minőségű és biztonságú, porszáraz szerkezet tervezését követelte meg. Az építési terület talajvízviszonyai miatt a munkagödör megtámasztását, illetve víztelenítését csak vízzáró monolit vasbeton résfallal lehetett megoldani. A tervezett fokozott biztonságú szigetelési rendszer a legnagyobb teljesítményű lemezes szigeteléseket, a vízzáró tömegszigeteléseket, a bevonatszigeteléseket és a szivárgó rendszereket egyesítve valósult meg.

Az építési terület talajviszonyai miatt a munkagödör víztelenítése vízzáró monolit vasbeton résfallal készült. A résfal kizárja a talajvizet, a rajta átjutó csurgalékvizet a felületén kialakított felületszivárgó és vízszintesen a paplanszivárgó vízgyűjtő aknákba vezeti, ahonnan szivattyúk emelik át a csatornarendszerbe.

A résfalas munkatér lehatárolása miatt a résfalról befüggeszthető, a bélésfalak külső oldalán a betonnal együttdolgozó lemezes szigetelés készült, ami garantálja a rendszer porszárazságát. A visszatapadó szigetelések közvetlenül a „zsaluzatra”, ez esetben 10 cm vastag Ravatherm XPS hőszigetelésre kerültek. A mélyépítés során fellépő mechanikai igénybevételek olyan jelentősek voltak, hogy a résfalra helyezett felületszivárgót ki kellett betonozni, egy köztes szigeteléstartó falat létrehozva. Az extrudált polisztirol hab táblákat erre a felületre rögzítették, majd elé függesztették a visszatapadó, lemezes szigetelést.

A résfal által közvetített jelentős földnyomás miatt a statikai terveken jelölt helyeken a terheket csak extra nagy nyomószilárdságú Ravatherm XPS extrudált polisztirol habbal lehetett közvetíteni. Az 500–700 KPa nyomószilárdságú Ravatherm XPS termékek tartós terhelés esetén 180–250 kPa feszültségre vehetők igénybe. Ez megfelel körülbelül 18–25 tonnás négyzetméterenkénti földnyomásnak, ami általában (talajszerkezettől, víznyomástól függően) 5–10 méteres mélységben tapasztalható. Az épület nem terhel rá a résfalra, így a hőszigetelés a pinceszint hővédelmén kívül a résfal és a bélésfal közötti csúsztatórétegként is funkcionál.

Résfalra is XPS hőszigetelés

Az épület pinceszintjeinek határoló szerkezetei, a lemezalap és a bélésfalak vízzáró monolit vasbeton szerkezetként készültek, duzzadó bevonattal ellátott vízzáró munkahézag lemezek alkalmazásával. Az alaplemez által közvetített terhek és a résfal által közvetített földnyomás miatt a bélésfal külső oldalán az alaplemez magasságában szintén csak extra nagy nyomószilárdságú extrudált polisztirol habot lehetett beépíteni.

Az alaplemez belső felületén a hátoldali nedvesedésre is méretezett cementbázisú bevonatszigetelés készült, mely képes felvenni akár a ráható talajvíznyomást is. A pinceszinten kialakítandó helyiségek porszárazsági igénye miatt a cementbázisú bevonatszigetelésre bitumenbázisú bevonatszigetelés helyeztek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog